TAKMIČENJE

Uz škripu guma kroz cilj

Kompanija BFGoodrich® je uvek bila tesno povezana sa automobilskim trkama. Kvalitet i svestranost naših guma već duže od jednog veka se ističu na trkačkim stazama i trkama kroz pustinje širom sveta.

bfgoodrich truck tyres competition circuit

trke kamiona; takmičenje kamiona; trkačke gume
BFGoodrich
BFGoodrich® gume se trkaju sve do cilja.

Na samom početku razvoja moto-sporta zadivili smo publiku dvostrukim osvajanjem sada već legendarne trke, 500 milja Indijanapolisa, 1914. i 1915.
Toliko smo zavoleli moto-trke da posle toga ništa nije moglo da nas zaustavi! Pobede u najrazličitijim trkama su se nizale jedna za drugom. Vrhunac je svakako bio 1994. godine kada je Novozelanđanin Rod Milen u automobilu Toyota Celica osvojio najpoznatiju i najtežu brdsku trku na svetu u Pajks Piku.

Ni reli rejd takmičenja nam nisu nepoznanica, pa smo i tamo ostavili svoj pečat. Još 1972. smo osvojili takmičenje Baja 1000, a ubrzo nakon toga i trofeje na trci SCORE Baja 500 1983. i 1988. godine, sa vozačima Korkijem i Skotom MekMilinom. Prvi uspeh na Reli rejd svetskom kupu ostvarili smo 1999. U periodu od 1986. do 2007. naše trkačke gume su osvojile čak 21 uzastopnu pobedu na trci Baja 1000 i tako su postale simbol za „off-road“ takmičenja u Americi!

Vidéo Competition

Naše gume i timovi koji ih koriste 2011. i 2012. su uspeli da osvoje šampionske titule na takmičenju FIA Cross Country Rally World Cup, kao i na trci Australasian Safari. Prvu pobedu na Dakaru nam je doneo Žan-Lui Šleser još 1999. godine. Od tada smo puno puta krstarili Afrikom i 2017. godine, uprkos lošem vremenu i teškim uslovima za vožnju, osvojili smo 13. pobedu sa Peugeot timom.

Na Svetskim prvenstvima u reliju od 2006. do 2010. naše gume su dokazale svoje performanse pobedama u svim kategorijama za vozače ili konstruktore. Izašli smo na pobednički podijum sa Citroën i Ford timom i Sebastjenom Lebom, koji je pet puta uzastopno osvojio prvo mesto.

Video Historique Competition

U okviru šampionata Intercontinental Rally Challenge 2007. odneli smo pobedu prve godine kad smo počeli saradnju sa Peugeot timom.
Najnovija pobeda, već drugu godinu zaredom, je na reliju Silk Way u julu 2017. zajedno sa Sirilom Despresom i Peugeot timom. Ova trka kamiona između Moskve i Si‘ana je držala sve u neizvesnosti jer su se pozicije tima puno puta menjale tokom 9000 km i 15 dana koliko je trka trajala.